Sfaturi

Top 10 sfaturi pentru a avea un CV cat mai bun.

Gandeste-te la CV-ul tau ca la o vitrina a unui magazine - trebuie sa descrie experienta ta, abilitatile si calitatile tale intr-un timp foarte scurt. Urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa realizezi un CV care sa reliefeze toate acestea.

1. Trebuie sa fie scurt si la obiect
Inainte sa incepi, allege structura potrivita pentru CV-ul tau. Cele mai importante informatii , ca de exemplu abilitati cheie sau experienta recenta , trebuie sa fie usor gasite de aceea sugeram sa fie cat mai sus in pagina. Sectiuni pe care trebuie neaparat sa le incluzi sunt Profilul tau , Realizari, Experienta, Abilitati deosebite (Engleza/calculatoare), Educatie, Traininguri si daca doresti pasiuni/interese. Un CV ar trebui sa aiba aproximativ 2 pagini (excepatand cazul in care ai o cariera foarte bogata). Daca nu ai reusit sa captezi interesul angajatorului pana in pagina doi probabil ca nu or sa mai citeasca mai mult.

2. Fa-l sa arate bine!
Clar, descrierile interesante sunt foarte importante pentru ca CV-ul tau sa iasa in evidenta. Asigura-te ca este ordonat si ca punctele cheie sunt usor de urmarit. Foloseste bulleturi si ai grija ca frazele sa fie scurte.

3. Cel mai recent vine primul
Pune istoricul locurilor tale de munca in ordine cronologica incepand cu cea mai recenta data. Evita lasarea unor goluri ; chiar daca ai fost un timp fara loc de munca , nu uita sa mentionezi motivul. Nu intra prea adanc in detalii despre locurile de munca pe care le-ai avut acum 10 ani. Include detalii despre vacante sau despre locuri de munca temporare doar daca acestea au vreo relevanta fata de locul de munca pentru care vei apllica.

4.Include multe fapte
Mentioneaza indatoriirile avute pentru fiecare pozitie detinuta. De asemenea, mentioneaza realizarile,responsabilitatile si rezultate. Vorbeste despre rezultate - ce a insemnat faptul ca tu ai fost in acel post? Foloseste numere atunci cand vorbesti despre realizari ex. S-a ridicat nivelul vanzarilor cu peste 20%. Evita sa folosesti persoana intai. Ex. Decat sa spui Am supravegheat echipa de vanzari mai bine spui Supravegherea echipei de vanzare. Foloseste trecutul pentru locurile de munca anterioare si prezentul pentru locul pentru care aplici.

5. Nu include prea multe mentionari
Scrie despre abilitati specifice in paragrafe diferite ca de exemplu limbi cunoscute, abilitati administrativem, abilitati de calcul. Acestea sunt inspecial pentru cei din IT.

6. Pune suflet
Tine minte angajatorul isi doreste sa simta ce fel de persoana esti, si de asemenea de ce esti in stare. Esti punctual(a) , constiincios(a), sau motivate(a)? Te ridici la nivelul asteptarilor? Pe masura ce scrii CV-ul pune-ti tot timpul aceasta intrebare: Ce spune asta despre mine?

7. Fii just
Tot timpul verifica-ti CV-ul de erori. Roaga pe cineva sa ti-l citeasca inainte de a salva forma finala. Citeste-l cu voce tare in fata oglinzii. Agajatorul nu o sa creada ca ai abilitati de comunicare foarte bune daca CV-ul tau este plin de greseli.

8. Adapteaza-l
Nu trebuie sa folosesti acelasi CV de fiecare data. Poti avea doua sau trei versiuni, fieacare pentru un alt tip de loc de munca.

9. Trimite o scrisoare de intentie
Doar daca anuntul iti spune sa nu faci acest lucru, intotdeauna trimite o scrisoare de intentie. Acesta ar trebui sa sublinieze doua sau trei arii de experienta din CV-ul tau care sunt cele mai importante pentru locul de munca pentru care aplici. Niciodata nu trimite CV-ul singur.

10. Fii sincer
Chiar daca iti doresti sa te prezinti bine , nu e bines a mergi prea departe si sa deformezi adevarul. Acest lucru se poate intoarce impotriva ta.