Sfaturi

Gaseste singur cat valorezi pe piata locurilor de muncaCat valorezi in ziua de azi pe piata locurilor de munca?Este salariul tau proportional cu aportul adus de tine firmei in care muncesti?
Raspunsul la aceste intrebari s-ar putea sa te surprinda deoarece foarte multi angajati primesc un salariu cu mult sub nivelul la care ar trebui sa fie platiti.
Banii pe care ii primesti, in mare parte, sunt rezultatul negocierilor dintre tine si angajator. O zicala straveche spune ceva de genul: "Nu esti platit cat valorezi ; Esti platit cat negociezi". Aceasta zicala ilustraza importanta cunoasterii artei de negociere. Daca esti inzestrat cu putine informatii sau informatii incorecte despre valoarea ta pe piata munci, atunci mai mult ca sigur ca vei ajunge sa fii platit sub nivelul salarial meritat.
Diferenta salariala poate varia , cateodata foarte mult de la angajator la angajator. Nu ne mai surpinde sa intalnim doi oameni care au aceiasi pregatire si aptitudini care in final realizeaza aceiasi cantitate de munca dar care au salarii mult diferite.

Determina-ti valoarea

Cum poti sa te protejezi ca sa nu ajungi sa fii platit sub valoarea ta? Raspunsul este cat se poate de clar: Trebuie sa iti cunosti valoarea inainte de a incepe orice discutii de salariu, si in acelasi timp trebuie sa stii sa te promovezi la nivelul salarial adecvat.
Acest lucru presupune sa faci o mica analiza a pietei de munca din care sa te documentezi foarte bine. Obiectivul tau principal ar trebui sa fie acela de a determina salariul mediu pe care angajatorii il platesc unui om cu pregatirea, experienta si aptitudinile tale, si in final sa iti dai seama cat poti sa ceri in urma unui interview. 

Surse unde poti gasi informatii despre salarii

Unde poti gasi informatii despre salarii? Spre deosebire de anii trecuti cand informatiile legate de salarii erau atent pazite de angajatori si tinute la distanta de publicul larg, in zilele de astazi aceste informatii sunt in general, usor de obtinut.
Aici puteti gasi cateva locuri unde puteti gasi astfel de informatii:

Internet

Pe internet sunt multe site-uri Web care detin astfel de informatii legate de salarii. Puteti de exemplu sa vedeti aici anumite marje salariale in anumite domenii precum ITC.

Carti

Cauta prin biblioteci si librarii -- fiecare trebuie sa aiba carti unde sunt descrise listele salariale in functie de un domeniu cautat.

Firme de resurse umane

Cauta pe Internet sau in Pagini Aurii agentii de resurse umane. Caontacteaza-le si cere ajutor in determinarea valorii tale pe piata locurilor de munca. Cei de la resurse umane te vor ajuta deobicei pentru a-si intretine bazele de date cu potentiali candidati.

In plan social

Vorbeste cu fosti colegi care lucreaza in domeniul in care tu cauti de munca si cere-le parerea despre nivelul salarial in piata de munca.

Anunturi cu locuri de munca.

Monitorul oficial, ziare si site-uri cu anunturi de locuri de munca. Angajatorii vor afisa in unele cazuri si salariile pe care sunt dispusi sa le plateasca pentru a motiva posibilii candidati.